15 mai 2019

OBOS-prisen 2019 til Liabakken

Liabakken boligsameie i Oslo har fått OBOS-prisen på 200.000 kroner for sin vellykkede rehabilitering av fasader og uterom.

 

Pressemelding fra OBOS, NTB info:

Liabakken boligsameie ligger i bydel Vestre Aker og har utsikt over Bogstadvannet. Sameiet ble bygget av Selvaag i 1982/83 og består av 329 leiligheter fordelt på 14 terrassebygg.

– Årets vinner er et prosjekt der det nærmest er skiftet drakt på hele fasaden. De har gått fra 80-tallet til noe som ligner mer på et nybygg, og det er gjort på en sober og stilsikker måte. Det er en helhetlig rehabilitering, og det ser ut til å være godt utført håndverk og detaljer av høy kvalitet. Beboerne har ikke valgt den rimeligste løsningen, men har tenkt på vedlikeholdskostnader og hva som er lønnsomt på sikt, sa juryleder Kari Pahle da OBOS-prisen ble delt ut 14. mai på generalforsamlingen til OBOS.

I Liabakken var de opprinnelige stålplatene begynt å bli i svært dårlig forfatning, og det sto mellom ny overflatebehandling, nye plater eller teglfasader. Lang holdbarhet og mindre vedlikeholdsbehov spilte inn da teglfasader ble valgt. Da reduseres kostnader til stillas i fremtiden, og stillas er dyrt å sette opp på den bratte tomta til Liabakken.

Sameiet har også gjort andre oppgraderinger: De har forsterket veggene der det skulle komme tegl, montert vindsperrer og skiftet ut alle vinduer på teglveggene. Dessuten er trekledning malt og inngangspartier oppgradert, blomsterkassene på terrassene er overflatebehandlet og de felles uteområdene har fått et skikkelig løft.

– I Liabakken er blomsterkassene fortsatt en viktig del av fasadeuttrykket – noe juryen setter pris på, siden det er et sentralt element i de klassiske Selvaag-blokkene. Blomsterkassene bidrar til å bevare sjela når fasadene for øvrig har fått ny drakt. Det er i det hele tatt en svært god opplevelse å rusle rundt i dette flotte boligområdet, sa Kari Pahle.

Pris for beste rehabilitering har blitt delt ut av OBOS hvert år siden 1990. Det var 37 påmeldte til årets pris, og juryen bestod av tidligere varaordfører i Oslo, Kari Pahle, sjefarkitekt Dag Kristian Bjørnland fra Plan- og bygningsetaten i Oslo, sjefredaktør Arve Brekkhus fra Byggeindustrien og Bolig & Miljø-redaktør Henrik Sørlie fra OBOS.

Les mer om prisen, formål, kriterier og tidligere vinnere.

 

Kort om Liabakken boligsameie

  • Ligger i Olaf Bulls vei i bydel Vestre Aker
  • Ble oppført i 1982/83 av Selvaag
  • Består av 329 leiligheter fordelt på 14 terrassebygg
  • Boligene er 46-124 kvadratmeter
  • Rehabiliteringen har kostet 54 millioner kroner
  • Snittkostnad pr. leilighet: 164.000 kroner
  • Rehabiliteringen er utført av Oslo Murmesterforretning, Arkitektkontoret Gasa og OBOS Prosjekt
  • Nettside: http://liabakken.no/

 

 

Se link til presentasjonen:

Presentasjon av OBOS-prisen 2019

 

 

Tale fra OBOS ved prisutdeling:

Nordmenn elsker å pusse opp. Vi bruker i hvert fall mye penger på det – vi ligger faktisk i Europa-toppen når det gjelder pengebruk til oppussing av bolig. Med oppussing tenker vi gjerne på det innvendige; nytt kjøkken og parkett og ny farge i stua. Men nå skal det handle om alt vi har felles – for alle som bor i et borettslag eller sameie. Vi har fasader og oppganger, ventilasjonskanaler, piper, soilrør, uteområder – og mer til – som er et fellesansvar. Som kjent må ting vedlikeholdes, men innimellom gjøres det også større løft der man virkelig merker en forskjell. Det tilføres noe mer enn ordinært vedlikehold – det rehabiliteres og oppgraderes.  

En vellykket rehabilitering skal i dag hedres med OBOS-prisen. Målet er å påskjønne gode rehabiliteringstiltak gjennomført i boligselskaper, fremheve at dette er arbeider som er bekostet av beboerne selv, og skape positiv oppmerksomhet om den kontinuerlige oppgraderingen som finner sted av store boligområder. Prisvinneren får heder og ære – og 200.000 kroner!

Jeg har hatt gleden av å lede juryen også i år.

I år var det totalt 37 boligselskap som meldte seg på – fra Stavanger, Bergen, Ålesund, Elverum, Rælingen, Tønsberg, Nesodden, Oslo og Bærum.

Vi satt igjen med ni finalister. Navnene ser dere bak meg.

Det er mange som kan roses for sine prosjekter, men juryen må velge en vinner. Etter en totalvurdering har vi valgt et prosjekt der det nærmest er skiftet drakt på hele fasaden. De har gått fra 80-tallet til noe som ligner mer på et nybygg, og det er gjort på en sober og stilsikker måte. Det er en helhetlig rehabilitering, og det ser ut til å være godt utført håndverk og detaljer av høy kvalitet. Beboerne har ikke valgt den rimeligste løsningen, men har tenkt på vedlikeholdskostnader og hva som er lønnsomt på sikt. Det var i det hele tatt en svært god opplevelse å rusle rundt i dette boligområdet. Jeg kan med glede utrope årets vinner av OBOS-prisen: Liabakken boligsameie!

Jeg skal snart be vinnerne om å komme opp, men først må jeg fortelle litt om Liabakken. Det ligger på Holmenkollens vestside, helt på grensen mot Bærum. Det er panoramautsikt mot Bogstadvannet, Kolsåstoppen og Oslofjorden. Jeg lover at beliggenheten ikke har hatt noe å si for prisen, men det må sies at utsikten er fantastisk!

Liabakken består av 329 boliger fordelt på 14 bygg, og leilighetene varierer i størrelse fra 46 til 124 kvadratmeter. Sameiet ble bygget av Selvaag i 1983, og det er klassiske Selvaag-blokker – med disse store blomsterkassene i betong på terrassene. I Liabakken er blomsterkassene fortsatt en viktig del av fasadeuttrykket – noe juryen setter pris på, siden det er et sentralt element i denne typen blokker. Blomsterkassene bidrar til å bevare sjela – når fasadene for øvrig har fått ny drakt.

De opprinnelige stålplatene var begynt å bli i svært dårlig forfatning, og nærmet seg slutten av sin levetid. Liabakken ligger i en bratt skråning, noe som betyr at det er ekstra kostbart å sette opp stillas. Det spilte inn når styret og resten av beboerne skulle ta stilling til tre alternativer. Det sto mellom ny overflatebehandling, nye plater eller teglfasader, og beboerne stemte for det dyreste – men med lengst holdbarhet.

Samtidig er det gjort andre oppgraderinger: Forsterkninger i fasadeveggene der det skulle komme tegl, kombinert med vindsperrer -  som ikke var tidligere - i tillegg til utskifting av alle vinduer på teglveggene. Resultatet er mindre trekk og et bedre inneklima. For øvrig er blomsterkassene i betong overflatebehandlet. På inngangssiden av noen bygninger er det trekledning, og denne er malt, i tillegg til at inngangspartiene er oppgradert.

Her må jeg skyte inn at det har vært strid om fargevalget i skilleveggen ved inngangspartiene. Spilene er malt i enten turkis, blått, rødt, oransje eller oker – for å gi hver blokk et kjennetegn. Men farger er et hett tema. Noen av beboerne ønsket å overmale til en nøytral farge, og saken har vært oppe på årsmøtet. Flertallet gikk heldigvis inn for å beholde de litt friske fargene. Man kan sikkert diskutere de nøytrale fargene som dominerer på fasadene til moderne bygg. Men det virker jo som folk flest i dag foretrekker den lyse og nøytrale stilen – selv om det altså er rom for noen fargeklatter.

Av andre arbeider i Liabakken kan jeg legge til at de har satt i gang et større arbeid for å oppgradere uteområdene. Blant annet er det satt opp nye gjerder og trapper og ny støttemur, det er asfaltert og kjøpt inn nye bord og benker, det er kommet nye informasjonstavler for besøkende, og vegger og inngangspartier har fått moderne belysning. Og enda mer er gjort –– men jeg skal stoppe her.

Prosjektet har kostet 54 millioner, og det blir et snitt på 164.000 kroner pr. leilighet. Det er et omfattende prosjekt, og vi synes de har fått mye for pengene. I Liabakken har de gjort et grundig forarbeid som har bidratt til et godt resultat. Og det er ingen selvfølge at du får med deg eierne i et boligsameie til å velge det dyreste alternativet – siden rehabilitering gjerne betyr kapitalinnskudd. Erfaringsmessig er det borettslag som står for de mest omfattende rehabiliteringene. Som indikator kan jeg nevne at OBOS-prisen bare to ganger tidligere har gått til et boligsameie, før Liabakken nå blir det tredje siden 1990.

Så det er all grunn til å gratulere, og nå til selve overrekkelsen: 200.000 kroner vil bli overført til Liabakkens konto, og jeg ber representanten komme opp for å motta diplom. Det er styreleder Kristin Øgaard. Jeg hører at dere virkelig har stått på!

Gratulerer med OBOS-prisen 2019!